21 Tem 2014

SÜTLÜ, BADEMLİ KADAYIF

ş

MALZEMELER
350 Gram kadayıf
125 gram tereyağ
1,5 su bardağı süt
1 su bardağı su
2 su bardağı şeker
1 su bardağı ceviz
üzerine badem 

şekeri 1 bardak su ile kaynatın. Koyulaşınca sütü koyun. Kıvam çok sulu olmaktan çıkınca ateşten alın.
Fırın tepsisi veya borcam tepsisini yağlayın.Kadayıfı bir parça erimiş yağ ile yoğurun. Kadayıfın yarısını tepsiye yerleştirin. Üzerine dövülmüş fındık veya ceviz içini serpin.
Kalan kadayıfı üzerine yayın.üzerine hafif bastırarak sıkıştırın.Üzerine kabuklarını suda bekletip soyduğumuz  bademleri dizin 
Kalan yağı üzerine gezdirin.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü kızarıncaya kadar pişirin..Kadayıfı fırından çıkarır çıkarmaz üzerine daha önce hazırladığınız soğumuş olan sütlü şerbeti  gezdirerek dökün. çıtır çıtır seviyorsak üzerini kapatmıyoruz  yumuşak sevenler için Şurubu çekmesi için tepsinin üzerine kapak kapatıyoruz 
Arzuya göre antep fıstığı, badem,fındık ,ceviz ve kaymak  ile servis yapabiliriz 

TARATORLU KABAK


MALZEMELER
3 adaet kabak
1 şişe maden sodası
1 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
TARATORU
2 dilim tost ekmeği
1 çay bardağı ceviz
2 diş sarımsak
1çay brdağı yoğurt
1 çay bardağı mayanonez
tuz
YAPILIŞI
Tarator için ekmeklerin kenarları kesilir,rondada ekekler, ceviz ve  sarımsak çekilir,yoğurt, mayonez ve tuz eklenip iyi ce karıştırılır.
Kabaklar çok ince kesilir, maden sodası, un ve tuz iyice pürüzsüz olana kadar karıştırılır,kabaklar bu karışıma batırılıp kızgın yağda kızarılıp havlu kağıt üzerine çıkartılır.
NOT: Kabakları ne kadar ince kesersek o kadar güzel ve çıtır çıtır oluyor, servis e yakın kızartırsak yemeye doyamıyacağımız çıtır çıtır  nefis bir kabak yemeği oluyor.


16 Tem 2014

kolay mantı




HAMURU

1 yumurta
un ,tuz, su
Hamur mantı hamuru gibi yoğurulur aynı kalınlıkta açılıp unlanarak oklava genişliğinde kesilir ,üst üste konup tekrar çorbalık kesilir.
MANTISI
Bir kaese yoğurt
2 diş sarımsak
tereyağ
pulbiber,tuz
250 gram kıyma  kavruluacak
Kaynayan tuzlu suda hamurlar haşlanır,suyu süzülür, üzerine kavrulmuş kıyma ,sarımsaklı yoğurt
,eritilmiş tereyağ ve pulbiber eklenir.

10 Tem 2014

PATATESLİ ÇITIR BÖREK



HAMUR ÇORBASI nefis bir çorba



HAMURU

1 yumurta
un ,tuz, su
Hamur mantı hamuru gibi yoğurulur aynı kalınlıkta açılıp unlanarak oklava genişliğinde kesilir ,üst üste konup tekrar çorbalık kesilir.
Çorbası
1 kase yoğurt
2 kaşık un
nane
tuz
2 diş sarımsak
tereyağ
pulbiber
YAPILIŞI
Tencerece de su kaynatılır,erişteler tuzlu kaynayan suda yumuşayana kadar pişirilir.bir kase yoğurda ezilen sarımsaklar , un,nane  ve tuz katılıp  iyice karıştırılır,çorbanın suyundan 2 kepçe kadar katılıp ılıştırılır,  yavaş yavaş çorbaya devamlı karıştırarak ilave edilir, 5 dakika kaynatılıp ateşten alınır, üzerine eritilmiş tereyağı ve pulbiiber ilave edilip servis yapılır.

8 Tem 2014

ŞEKERPARE

125 Gram tereyağı
2 yumurta
1 kahve fincanı sıvı yağ
1 çay bardağı pudra şekeri
Aldığı kadar un
1 çay kaşığı karbonat
ŞERBETİ
3 Su bardağı şeker
4 su bardağı su
bir iki damla limon
YAPILIŞI
Oda ısısında bekleyen tereyağı, sıvı yağ,pudra şekeri( yumurtanın birinin sarısı ayrılacak  üzerine sürmek için )yumurtalar iyice karıştırılacak un azar azar ilave edilecek karbonat unla birlikte katılıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurulup şekil verilecek ayırdığımız yumurta sarısı sürülüp çatalla çizilerek 180 derecede ısıtılan fırında pişirilecek Fırından çıkan tatlımız ilk sıcaklığı geçince 2-3 dakika sonra soğuk şerbet dökülecek
ŞERBET KAYNATILIP SOĞUTULACAK 

30 Haz 2014

fırında patlıcan kebap









 1 kilo patlıcan
2 adet büyük patates
3 adet domates
2 adet soğan
2-3 diş sarımsak
2 yeşil biber
4 adet dolmalık biber
yarım çay bardağı sıvıyağ
tuz,karabiber,pulbiber
500 gram kuşbaşı et
YAPILIŞI
Etler teflon tencereye koyulur, suyunu çekince sıvı yağ ilave edilerek rengi değişip hafif pembeleşince soğanlar ve yeşil biberler küçük doğranıp eklenir.biraz kavrulur domatesin 2 tanesinin kabukları soyulup ilave edilerek domatesler suyunu çekince sarımsaklar ve baharatlar ilave edilir, sıcak su eklenerek etler iyice yumuşayana kadar pişmeye bırakılır.Patlıcanlar alacalı soyulup tuzlu suda 30 dakika bekletilip iyice yıkanıp kurulanır, patatesler iri doğranır önce patatesler sonra patlıcan ve biberler bol yağda kızartılıp havlu kağıt üzerine alınır veya tel süzgeçte yağları iyice süzülene kadar bekler. Bor cama kızarttığımız sebzeler yerleştirilir hafif tuzlanır . Pişen etlerimiz sulu olacak şekilde sebzelerin üzerine yerleştirilir, domates ve dolmalık biberler dizilir  200 derece ısıtılmış fırında 15 dakika pişirilir.
peygamberimizin duası
ALLAH'IM işlerimdeki hatalarımı,bilgisizliğimi ve aşırılığımı bağışla.Zira sen onu benden çok daha iyi bilensin .ALLAH'IM! şakamı,ciddiyetimi,hatamı  ve kastımı bağışla ki bunların tamamı benim katımdandır ;benden  meydana gelen durumlardır .ALLAH'IM !Yapıp öne sürdüğüm  yapmayıp ertelediğim , açıktan yaptığım  şeyler için beni mağfiret et . Çünkü bunların hepsini sen benden iyi bilirsin .Öne alan sonraya bırakan  gerçekte sensin  ve sen her şeye güç yetirensin 

29 Haz 2014

ALİ NAZİK

MALZEMELER
5-6 adet bostan patlıcan
Yarım kilo süzme yoğurt 
Yarım kg. kıyma 
2 -3 adet yeşil  biber
2 büyük domates
3-4 diş  sarımsak
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ 
kırmızı toz biber
karabiber 
tuz 
1 yemek kaşığı tere yağ
YAPILIŞI
Patlıcanların yanlarına 1-2 delik açılır,közde,fırında  veya ateş üzerinde  közlenir. Süzme yoğurdun içine dövülmüş sarımsak ve tuz koyulur. Bir yandan kıyma kavrulup içine biber, tuz,domates, yağ, pul biber konulup, kıyma sosu hazırlanır. Közlenmiş patlıcan'ların kabuğu soyulup  ince doğranıp, sarımsak ve yoğurtla karıştırılır. Daha sonra kıymalı sos üzerine sıcak dökülür,eritilmiş tere yağ ve pul biber gezdirilip sıcak fırında veya elektrikli ocak üzerinde ısıtılıp sıcak servis yapılır.

27 Haz 2014

Çocukların çok seveceği kahvaltılık

3 Adet yumurta
2 kaşık yoğurt
yarım çay bardağı sıvıyağ
aldığı kada un
yarım paket kabartma tozu
tuz
YAPILIŞI
yumurtalar  çırpma teliyle çırpılır, yoğurt ilave edilip tekrar iyice çırpılıp un ve kabartma tozu,tuz eklenip karıştırılır,tava yağlanıp tavaya dökülerek kapak kapatılıp çok kısık ateşte altı kızarana kadar pişirilir,diğer tarafı  çevrilir diğer tarafıda kızarınca ateşten alınıp sıcak sevis yapılır.istenirse pulbiber veya başka baharatlar eklenebilir kaşar peyniri veya başka peynirlerde eklenebilir.