4 Kas 2014

MUHALLEBİLİ KADAYIF




MALZEMELER
250 gram kadayıf
2 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı şeker
1 su bardağı ceviz
MUHALLEBİSİ
1 kilo süt
4 kaşık un
3 kaşık nişasta
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 paket krem şan ti
1yumurta sarısı
 HAZIRLANIŞI
Kadayıf buzlukta bir müddet bekletilir hafif donunca çıkartılıp ufalanır,tereyağı eritilip kadayıf  şeker ile birlikte ilave edilir  ağır ateşte biraz kavrulur,ceviz ilave edilerek istediğimiz kıvama gelene kadar daha kavrulup ateşten alınır.
Muhallebisi için krem şan ti ve vanilya hariç bütün malzemeler pişirilir. soğumaya bırakılır soğuyan muhallebiye vanilya ve krem şan ti ilave edilerek mikserle 5-10 dakika çırpılır,borcama veya tepsiye kadayıfın yarısı yerleştirilir üzerine muhallebi dökülür, diğer kalan kadayıf üzerine düzgün bir  şekilde yerleştirilir.3 -4 saat dolapta bekletilip servis yapılır.Not: ben üstündeki kadayıfı servis yapacağım zaman muhallebinin üzerine
yerleştiriyorum çıtır çıtır olması açısından .

20 Eki 2014

TEK KİŞİLİK KOLAY BÖR

MALZEMELER
1 Su bardağı süt
1 küçük çay bardağı sıvı yağ
3 yumurta
beyaz peynir
maydanoz
HAZIRLANIŞI
Yufkalar masaya serilir, sigara böreğinde olduğu gibi 8 parçaya bölünür. Yumurtaların 2 tanesi iyice çırpılır,içerisine süt ve sıvı yağ eklenerek karıştırılır.yufkaların her bir parçasına 2 kaşık karışımdan dökülüp her tarafına sürülür sivri ucu içeriye katlanıp peynirli iç konulur fazla olan kısım peynirin üzerine kapatılır, geniş kenar büzdürülüp sarılır kalan harcın içerisine diğer yumurta kırılıp böreklerin üzerine bolca sürülür 200 derecede ısıtılmış fırında pişer.

Harikalar mutfağı

Yeni yarışmada pasta ustası olmak umuduyla yeni tariflerimle yine harikalar mutfağındayım 


 Bütün ünlü bloger arkadaşlarımın da katıldığı
Serkan Bozkurt şefin jürü üyeliği yaptığı yarışmada beşinci oldum güzel hediyeler kazandım.Çok teşekkürler, Harikalar mutfağı.

8 Eki 2014

EVDE SUCUK YAPIMI




MALZEMELER
500 Gram tek çekilmiş dana kıyma
500 gram kuzu kıyma
30 gram kimyon
30 gram tuz
30 gram tozbiber
10 gram karabiber
4 gram yeni bahar
1 Baş sarımsak
HAZIRLANIŞI
Sarımsaklar ezilir,baharatlarla birlikte,ete katılıp iyice yoğurulur ,kıyma makinesi veya rondadan geçirilir. bir gece kapalı kapta dolapta bekler.Ertesi günü tekrar makineden geçirilip ister streçlenip buzlukta saklanır.ister barsaklara doldurulup kurutulur.
NOT .İNANILMAZ LEZZETLİ TAVSİYE EDERİM . NURSEVİN HANIMIN TARİFİ ÇOK TEŞEKKÜRLER NURSEVİN HANIM 

7 Eki 2014

EVDE ŞİŞ KÖFTE




MALZEMELER
500 gram dana kıyma tek çekilmiş
250 gram kuzu eti
tuz,tozkırmızı biber
HAZIRLANIŞI
Bütün malzemeler karıştırılıp yoğurulur  elimizi ıslatıp kalın olmayacak şekilde çubuklara takılır.Tava Isıtılır,çok az sıvıyağ ilave edilip köfteler kızartılıp servis yapılır.

26 Eyl 2014

ELMALI YER ELMASI

             MALZEMELER 
   1 kilo yer elması
5 adet havuç
500 gram arpacık soğanı 
2 adet yeşil elma 
1 çay bardağı zeytinyağı 
1 tatlı kaşığı tuz 
1 tatlı kaşığı şeker 
1 çorba kaşığı un 
1 limon suyu 
YAPILIŞI
Yer elmaları soyulup unlu suda bekletilir. Elmları ve  havuçları küp küp doğruyoruz,  limonlu suda bekletiyoruz,tencereye zeytinyağını koyup  içerisine havuçları ilave edip kavuruyoruz, arpacık soğanları katıp 5 dakika kadar birlikte kavuruyoruz, 1 çorba kaşığı un serpip 2 su bardağı su ilave edip kapağını kapatıp 7-8 dakika kadar pişiriyoruz yer elmalarını ve elmaları katıp tuzunu,  şekerini ve  limonsuyunu katıp pişmeye bırakıyoruz.

23 Eyl 2014

KIYMALI KABAK YEMEĞİ

MALZEMELER
4 Adet kabak
100 gram kıyma
1 orta boy soğan
1 domates
2 yeşilbiber
1tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı pul biber
2 kaşık sıvıyağ
tuz
HAZIRLANIŞI
Kıyma tencereye konur,suyunu çekince sıvı yağ ve soğan ince doğranıp ilave edilir,soğanlar yumuşayınca salçalar ve tuz ilave ediler kavrulur.Kabuklarını soyup yarım ay şeklinde dilimlediğimiz kabaklar küçük doğradığımız biberler ,kabuklarını soyup küçük doğradığımız domatesler,pul biber  katılıp kendi suyu ile pişmeye bırakılır  gerekirse az sıcak su eklenebilir.
NOT: BİZİM EVDE KABAKLI YEMEKLER PEK SEVİLMEDİĞİ İÇİN BENİMDE AKLIMA GELMİYOR UNUTTUM İYİCE AMA BEN ÇOK SEVİYORUM GEÇEN BİR ARKADAŞIMIZ YAPINCA AKLIMA GELDİ ÇEKİNE ÇEKİNE YAPTIM AMA BENDEN ÇOK SEVDİLER .

19 Eyl 2014

Doğaçlama köfte



250 gram kıyma
1 küçük soğan
1 çay kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı biber salçası
1 diş sarımsak
Maydanoz ,tuz,pulbiber, kimyon
2 çorba kaşığı galeta unu
Hazırlanışı
Soğan, sarımsak ve maydanoz çok ince doğranır, diğer malzemelerde katılıp iyice yoğurulur,yuvarlak uzun köfteler hazırlanır,orta ısıda ateşte kızartılır. not: içinde salça olduğu için çabuk kızarıyor dikkatli kızartmak gerekiyor .üzerine serpmek için tozbiber ve kekik yanında sos çok yakışıyor

18 Eyl 2014

BOL ÇİKOLATALI PİRAMİT PASTA

BOL ÇİKOLATALI PİRAMİT PASTA
1,5paket kakaolu bisküvi
1 paket kakaolu puding
500 gram süt
ÜZERİ VE İÇİ İÇİN
100 gram çikolata
yarım  çay bardağı süt
hindistan cevizi
HAZIRLANIŞI
Pudingi koyu pişiriyoruz
Bisküvileri 3 sıra yağlı kağıt üzerine yan yana dizip üzerine pudingi 3 e bölüp her tarafına sürüyoruz 3 kat olacak şekilde aynı işlemi uyguluyoruz.Son katında ortasını bol çikolata ile doldurup yanlardan 2 tarafı kapatıp piramit şekli veriyoruz.dolapta biraz yarım saat kadar bekletip ,Sütü ve çikolatayı ateşte eritip üzerine gezdiriyoruz tekrar dolapta 1-2 saat bekletip üzerine hindistan cevizi serpip servis yapıyoruz 

17 Eyl 2014

Soslu patlıcan kızartması

MALZEMELER
2adet patlıcan
3adet domates
2 diş sarımsak
tuz,maydanoz,sıvı yağ
Patlıcanlar soyulup yıkanır  ve verev dilimlenir,tuzlu suda yarım saat bekler,tekrar yıkanıp sıkılarak havlu kağıt ile kurutulur.Bol sıvı yağda kızartılıp havlu kağıt üzerine alınır,domatesler rendelenir 2 kaşık sıvı yağda suyunu çekene kadar pişirilir 2 diş sarımsak ezilip eklenir.tuzu katılıp ateşten alınır.patlıcanların üzerine döküp ince doğradığımız maydanozu serperek servis yapılır.

Fırın sütlaç (Anne sütlaçı )



MALZEMELER
2 litre süt
1 çay fincanı pirinç
2,5 su bardağı şeker
2 su bardağı su pirinci haşlamak için
1/2 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI
Pirinçler soğuk su ve tuz ile iyice haşlanır, suyunu çekince kaynayan sütün içine haşlanan pirinçler,eklenir 25- 30 dakika kadar kaynatılır, şekeri eklenip tekrar istediğimiz kıvamı alıncaya kadar
kaynatıp ateşten alınır, kaplara dökülür yarım saat kadar soğutulur, üzerlerinin kabuk bağlaması sağlanır, fırın ızgara programına ayarlanır tepisinin yarısına kadar su doldurulur ve sütlaçlar dizilir , üzerlerinin kızarması istediğimiz kıvama gelince fırından alınır.  Soğuyunca buzdolabında 2 saat bekletilip servis yapılır. 

15 Eyl 2014

Fırın lezetiyle zeytinyağlı biber dolması


MALZEMLER

16 adet dolmalık biber
1,5 su bardağı pirinç
2 orta boy soğan
2 orta boy domates
1çorba kaşığı kuş üzümü,
1,5çay bardağı zeytinyağı
1,5 su bardağı sıcak su
yarım demet maydanoz,nane,karabiber,tuz,pulbiber
bir adet kesme şeker
yarım limon suyu

HAZIRLANIŞI
Dolmalık biberlerler ayıklanıp yıkınır suları süzülmesi için ,ters çevrilir.Pirinçler sıcak tuzlu  suyla ıslatılır,yarım saat bekletilip yıkanır.,( yarım çay bardağı zeytinyağ, yarım limon ve 1,5 su bardağı su en son üzerine dökmek için ayrılır ),
Soğanlar ve maydanozlar çok ince doğranır.domatesler rendelenir,diğer malzemelerde eklenir, yice karıştırılıp biberler çok sıkı olmayacak şekilde doldurulup tencereye dizilir,ayırdığımız  zeytinyağı limon suyu ve su ilave ederek kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz,pişmeye yakın  suyunu tam çekmeden fırın tepsisine dizip kalan suyuda üzerine gezdirip fırının üst  ızgarasını yakıp 200 dercede hafif kızarna kadar pişiriyoruz.

YUFKA CİPSİ

 YUFKA CİPSİ
1 adet yufka 2 kaşık zeytin yağ 2 kaşık yumuşak peynir ,2 kaşık su ,1 tatlı kaşığı biber salçası,1 tatlı kaşığı domates salçası ,kekik ,pulbiber,1 diş sarımsak .Hepsi karıştırılıp yufka masaya serilir yarısına harç sürülüp diğer taraf üzerine kapatılıp üçken kesilip fırında kızarıp kuruyana kadar pişer 

11 Eyl 2014

Kabak dolması böyle çok lezzetli (Katıklı dolma bitlis yöresi)

MALZEMELER
1 kilo kabak
1 adet soğan
1 çay bardağı ince esmer bulgur
tuz,karabiber,reyhan
400 gram kıyma orta yağlı
yarım çay bardağı sıvı yağ
SOSU
1 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
2 çorba kaşığı tere yağ
1 tatlı kaşığı reyhan
HAZIRLANIŞI
Kabakların kabuğu soyulur,bir parmak kesilir,içleri oyulur.
Kıyma, ince bulgur,ince doğranmış soğan,reyhan, ve baharatları katılıp yoğurulur,köfteler yapılıp
Kabakların içleri doldurulur,üzerlerine sıvı yağ gezdirilir,
kabakların üzerini geçmeyek şekilde su ilave edilir kısık ateşte pişirilir.
Üzerlerine eritilmiş tereyağ, pulbiber ve reyhan gezdirilip servis yapılır.

8 Eyl 2014

REJİM YAPANLAR İÇİN TOST MAKİNESİNDE KARIŞIK SEBZE





Malzemeler
1 adet kabak
200 k
gram mantar
3-4 biber
2 domates
bir kaşık zeytin yağ
tuz,karabiber
pul biber
kekik
Hazırlanışı
kabaklar soyulur, yarım santim kalınlığında uzunlamasına dilimlenir.Mantarların başları alınır, bir tabağa zeytinyağ ve baharatlar konulup,sebzeler yağa batırılıp iyice ısınan tost makinesinde suyunu çekip kızarmaya başlayıncaya kadar pişirilir. Sebzeleri ayrı ayrı  kızartıyoruz, mantarı   ayrı, kabağı ayrı domatesi ayrı pişme süreleri farklı olduğu için .

5 Eyl 2014

Böylede çok lezzetliymiş ( Zeytinyağlı bamya)





MALZEMELER
1 Adet soğan
250 gram bamya
2 adet domates
yarım limon 
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker,
2 yemek kaşığı zeytinyağı
HAZIRLANIŞI
Bamyalar  ayıklanıp yıkanır,soğan yemeklik doğranır tencereye yerleştirilir, üzerine bamyalar dizilir limon sıkılır,domateslerin kabukları soyulup bamyaların üzerine yerleştirilir, tuzu,şekeri ve yağı eklenip kısık ateşte pişirilir suyu az gelirse çok az su ilave edilir.

not:yazın  bamya ,taze fasulye en sevdiğim sebzelerdir fasulyeyi zeytin yağlı, bamyayı etli pişiriyordum  bizde genelde etli yemekler sevilir ilk defa zeytinyağlı bamya pişirdim çokta  güzel oldu .

3 Eyl 2014

Bu kadar lezzetli köfte yedinizmi (Sahan köftesi)


                       
MALZEMELER
300 Gram kıyma
1 küçük soğan
6-7diş sarımsak
2 tepeleme kaşık galeta unu
2 kaşık su
Toz biber ,karabiber, pul biber,tuz,kimyon
SOSU
1 orta boy domates
 bir buçuk su bardağı sıcak su
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 büyük patates
HAZIRLANIŞI
Soğan ve sarımsaklar rondada çekilir,diğer malzemelerde ilave edilerek köfte yoğurulup yarım saat dinlendirilir.Teflon tavaya bir kaşık yağ koyup köfteler kızartılır.
Diğer tarafta domates rendelenir, 2 kaşık yağda kavrulup patatesler yarım ay şeklinde kesilerek tencereye dizilir,köfteler yerleştirilip köftelerin üzerine çıkmayacak şekilde  sıcak  su ilave edilerek  kısık ateşte pişmeye bırakılır.

1 Eyl 2014

YAŞ TARHANA YAPILIŞI SAKLANMASI VE PİŞİRİLMESİ

YAŞ TARHANA TARİFİ KURUTULMADAN YAPILIP SAKLANAN
MALZEMELER
1 kilo yoğurt
1,5 kilo salçalık biber
1,5 kilo domates
1 kilo soğan
1 adet ekmek hamuru
3,5 kilo un
Acı biber,çok az tarçın, (karanfil yarım çay bardağı suda iyice kaynatılıp suyu katılacak)
YAPILIŞI
 Biberler ayıklanır çekirdekleri çıkartılır yıkanır, domateslerle birlikte rondada çekilir, hafif ateşte suyu çektirilir, soğanlar rendelenir, onlarda suyunu çekene kadar ateşte pişer. Yoğurt,hamur mayası, çok az tuz ve baharatları katılıp katı bir hamur yoğurulur, üzeri kapatılarak bir hafta hiç ellenmeden ekşimesi beklenir, bir hafta sonra tekrar bol tuzlanarak iyice yoğurulup kapaklı bir kaba koyup üzerine temiz bir bez örtülerek buz dolabına konur, bez ıslandıkça değiştirmek gerekiyor,  gerekli olduğu zaman üzerinden alınıp sulandırılarak pişirilir. ( Blendırda çok az su koyulup biraz çalıştırınca çabuk hazır oluyor ) İstenirse derin dondurucuda küçük parçalara böl erekte saklanabilir senelerce bozulmadan  duran kurutma derdi olmayan herkesin yapabileceği bir o kadarda lezzetli bir tarhana .


ÇORBASI
100 gram kıyma
1 adet domates
2 kaşık sıvı yağ
2 kaşık tarhana
YAPILIŞI  
Tarhana çok az su ile blendırda sulandırılır . Kıyma tencereye koyulur ve suyunu çektirilir
İçine sıvı yağ katılıp kavrulur,  rendelenen domates ilave edilir  biraz domateslede kavrulup suyu ilave edilir,  suyu kaynayınca sulandırdığımız tarhana yavaş, yavaş kaynayan suya katılıp devamlı karıştırılır 5 dakika kaynatılıp ateşten alınır.

NOT: DAHA ÖNCE PAYLAŞTIĞIM TARHANANIN YAPILIŞINI DAHA KOLAY VE DAHA BESLEYİCİ OLMASI AÇISINDAN BİRAZ DEĞİŞTİRDİĞİM İÇİN YENİ ŞEKLİYLE YENİDEN PAYLAŞIYORUM 

30 Ağu 2014

EKŞİLİ, NOHUTLU, ETLİ BAMYA

MALZEMELER
500 gram bamya
300 gram kuşbaşı et
3 kaşık sıvıyağ
3 adet domates
1,5 limon
2 adet soğan
3-4 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 su bardağı haşlanmış nohut
YAPILIŞI
Bamyalar ayıklanıp yıkanır iyice kurulanır, üzerine 1 limon sıkılıp iyice
karıştırılır,en az 1 saat bekler.
Tencereye sıvıyağ konulur iyice kızdırılır , etler ilave edilir etler biraz kavrulduktan sonra çok küçük doğradığımız soğan ve sarımsaklar eklenir, soğanlarlada kavurduktan sonra biber salçası ,kabuklarını soyup küçük doğradığımız domatesler ve tuzu ilave edilir, domatesler suyunu çekince üzerine bir miktar sıcak su konulur, etler pişmeye bırakılır , etlerin pişmesine yakın yarım limon sıkılır, bamyalar ve haşlanmış nohut katılıp pişirilir.
 NOT : DAHA ÖNCE YAYINLADIĞIM TARİFİM MEVSİMİ DİYE GÜNCELLEDİM