Sayfalar

28 Mar 2011

PATATESLİ ÇARŞAF BÖREĞİ











PATATESLİ ÇARŞAF BÖREĞİ

MALZEMELER

2 su bardağı su

1 tatlı kaşığı tuz

Aldığı kadar un

İÇİ

500 gram kıyma

2 adet soğan

3 adet patetes

Tuz ,kara biber



YAPILIŞI



Un,tuz ,su ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurulur yarım saat hamur dinlendirilir.

Patetesler tavla zarı büyüklüğünde doğranır soğanlar küçük yemeklik doğranıp kıymayla karıştırılır. Tuzu ve karabiberi ilve edilir, dinlenen hamurlar 4 eşit parçaya ayrılır her parça 30 santim çapında açılır. sıvı yağ ile yağlanıp bir bez üzerinde 20 dakika bekler daha sonra sofra bezinin üzerine alınıp kenarlarından çekerek iyice açılır kalın kenarları kesilip çıkartılır karşılıkl ı iki ucuna patetesli içten konup önce sofra bezinin bir tarafından tutup ortaya doğru sardırılır daha sonra diğer uçtan sofra bezini kaldırıp sardırılır ortadan kesilir istenlen şekilde kıvrılır gül böreği gibi veya başka şekil verilip yağlanmış tepsiye konup üzeri sıvı yağ ile yağlanıp 170 derecede ısıtılmış fırında pişer.



KABAKLI ÇARŞAF BÖREĞİ

MALZEMELER

(1 tepsi için)

2 su bardağı su

tuz ,aldığı kadar un

İÇİ

1 kilo kabak

2 adet kuru soğan ,tuz,karabiber

YAPILIŞI

Aldığı kadar un ile yumuşak bir hamur yapılacak 15 dakika bekleyecek 4 parçaya ayrılıcak 30 santim çapında açılacak üzerleri sıvı yağ ile yağlanıp 15 dakika daha bekleyecek bezin üzerine alınıp kenarlarından çekiştirip açılacak kenarları kesilip içleri konacak ben iki tarafına koyuyorum iki taraftan ortaya doğru bezi kaldırıp rulo yapıyorum isteyen her tarafına serpip tek rulo şeklindede yapabilir ama böyle daha ince çıtır çıtır bir börek oluyor istenen şekilde kıvrılır yağlanmış tepsiye dizilir üzerine sıvı yağ sürülür kızdırılmış fırında pişer istenen içlerle yapılır. (patetesli, kıymalı ,peynirli)



İçi 1 kilo taze kabak tavla zarı gibi doğranır içine 2 adet soğan doğranır, karabiber ilave edilir tuzu hamura katılacağı zaman konur çünki önce koyunca sulanır.Sinangil ununun böreklik unları var onlarla yapıyorum çok güzel açılıyor.



ISPANAKLI ÇARŞAF BÖREĞİ

MALZEMELER

2su bardağı su

1 tatlı kaşığı tuz

Aldığı kadar un

İÇİ

500 gram ıspanak (ayıklanmış yıkanmış yaprakları)

1 adet kuru soğan

150 gram beyaz peynir

Tuz ,kara biber



YAPILIŞI

Un,tuz ,su ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur

yoğurulur, yarım saat hamur dinlendirilir. Ispanakların

yaprakları ayıklanıp yıkanır, küçük, küçük doğranır tuzla

hafif ovulur soğan küçük yemeklik doğranır peynir

ufalanır Tuzu ve karabiberi ilave edilir,hepsi karıştırılır .

Dinlenen hamurlar 4 eşit parçaya ayrılır her parça

30 santim çapında açılır. sıvıyağ ile yağlanıp bir bez

üzerinde 20dakika bekler, daha sonra sofra bezinin

üzerine alınıp kenarlarından çekerek iyice açılır kalın

kenarları kesilip çıkartılır karşılıklı iki ucuna ıspanaklı

içten konup önce sofra bezinin bir tarafından tutup

ortaya doğru sardırılır daha sonra diğer uçtan sofra

bezini kaldırıp sardırılır ,ortadan kesilir istenlen şekilde

kıvrılır gül böreği gibi veya başka şekil verilip yağlanmış

tepsiye konup üzeri sıvı yağ ile yağlanıp170 derecede

ısıtılmış fırında pişer.

15 yorum:

  1. canım benim güzel mesajın için çok teşekkür ederim.oğlum geldi.inşallah kısmetse birkaçgün sonra gidecek.hayırlısı olsun.bu arada el açması böreğinde başka güzel duruyor arkadaşım.harika olmuş.ellerine sağlık.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  2. gül ablam günaydınlar,
    o, mahir ellerinden öperim.bu nasıl leziz bir görüntü böyle.ellerine sağlık.işyerinden yazıyorum.pek uğrayamadım kusuruma bakma emi canım.ama şimdişlerde biraz daha iyiyim.daha iyi olcam inşallah.çok özledim seni sizleri .öpüyorum ablacım.sevgiler sana...

    YanıtlaSil
  3. Gül hanımcığım bayılırım çarşaf böreğine eline sağlık yumuşacık nefis olur çayın yanında:) Bildiğim kadarıyla kabaklısı daha ziyade çerkezler tarafından yapılır benimde çerkez bir arkadaşım yapmıştı onda yemiştim burada da Türkistanlı arkadaşlarım yapıyorlar aynısını bazen onlarda ikram ediyorlar gidince sağlıcakla afiyette kal canım sevgiler
    papatya68 tarafından PATATESLİ ÇARŞAF BÖREĞİ hakkında tarih: 27.03.2011

    YanıtlaSil
  4. çok açıklayıcı olmuş ellerinize sağlık
    mermer tezgah yemek tarifleri tarafından PATATESLİ ÇARŞAF BÖREĞİ hakkında tarih: 27.03.2011

    YanıtlaSil
  5. Merhaba elinize sağlık annem hep yapardı bu böreği bayılırdık pastanedeki hazır kol börekleri gibi olurdu sevgiler...
    Özgen tarafından PATATESLİ ÇARŞAF BÖREĞİ hakkında tarih

    YanıtlaSil
  6. akşam bloğuma rsim yükleyemedim yapılan yorumlarda yanlışlıkla silindi ama yorumları onaylamıştım arkadaşların yorumları buraya taşıdım

    YanıtlaSil
  7. 30 Mart - 25 Nisan 2011 tarihleri arasında HOBİ DÜNYAM .WOMENFORUM.NET ve http://www.papatya68.blogspot.com tarafından düzenlenen yemek etkinliklerinin 12.'si olan "45 Dakikalık Tarifler" etkinliğine ben http://www.tarifkolik.com ev sahipliği yapacağım.
    Siz değerli arkadaşlarım ve katılmak isteyen herkesi etkinliğime davet ediyorum.
    Bunun için yapmanız gerekenler:
    Siteniz varsa; Sitenizde tarifinizi yayınladıktan sonra benim linkimi verip hobidünyam yemek etkinliği için olduğunu belirtmeli ve bana yorum bırakarak yada mail atarak haber
    vermelisiniz. Herkesin bu etkinlikten haberdar olabilmesi için sayfamdan html kodunu alarak etkinlik bannerını sayfanıza eklemeyi lütfen unutmayın.
    Siteniz yoksa; oznur@tarifkolik.com adresime isminizi ve tarifinizi fotoğrafıyla beraber mail atmanız yeterlidir. İstediğiniz kadar tarifle katılabilirsiniz.
    Haydi hazırlanması ve pişmesi 45 dakikayı geçmeyecek pratik tariflerinizi 25 Nisan'a kadar gönderin ve ne kadar hızlı olduğunuzu gösterin.
    Bu davetiyeyi ulaştırabildiğim, ulaştıramadığım herkes etkinliğimize davetlidir. Siteniz olsun olmasın paylaşmak istediğiniz değerli tariflerinizi bekliyorum. Şimdiden katılımcı arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.
    NOT:hobidünyam etkinliklerine ev sahibeliği yapmak isteyenler
    http://papatya68.blogspot.com/ adresine başvurabilirler...
    GÜZEL PAYLAŞIMLARLA BULUŞMAK DİLEĞİYLE
    SEVGİLER..
    ÖZNUR

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Gül, çarşaf böreğini hiç denemedim ama bir gün mutlaka deneyip bende bloğumda yayınlayacağım . bursalı bir komşum çok güzel yapardı. Ellerine sağlık, güzelliklerde buluşmak üzere sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Ellerinize saglik. Cok guzel gozukuyor. Hazir kol boreginin goruntusu gibi olmus. Ben de cok severim carsaf boregini ama uzunca bir zamandir yapmaya pek vaktim olmuyor. Benim icin de bir dilim yersiniz:)

    sevgiler

    YanıtlaSil
  10. çok lezzetli görünüyor ...;)
    ellerine sağlık
    sevgilerle

    YanıtlaSil
  11. oyyyy oyyyy oyyyy ablam 41 kere maşallah sana bayılırım bu enfes böre
    ğe ama hiç denemedim.Ellerin dert görmesin kocaman öpüyorum.

    YanıtlaSil
  12. Citir citir görünüyor misler gibi ellerinize saglik. Uzun zamandir ne yaptim nede yedim :-(
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  13. Börek nefis görünüyor el emeği harika bir börek olmuş...Ellerine sağlık ablacığım...

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. börek çıtır çıtır görünüyor ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  15. Yufkayı bu şekilde bir akrabamız açar. Çok güzel olur. El açması böreğin yeri başka olur.
    Ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil

Değerli yorumlarınız için çok teşekkürler