6 Ağu 2013

BAKLAVA


3 adet yumurta
1/2 kahve kaşığı sirke
1 su bardağı süt
200 gram tereyağ
1/2 su bardağı sıvıyağ
2 çorba kaşığı yoğurt
1 tutam tuz
Aldığı kadar un
ŞERBETİ
8 Su bardağı şeker
6 su bardağı su
ÜZERİNE
500 gram tereyağ
ARALARINA
400 gram ceviz
AÇMAK İÇİN NIŞASTA
YAPILIŞI
Tereyağ eritilir.Ö ncelikle sıvı malzemeleri ve tuzu bir kabın içinde hepsini karıştrıyoruz,elenmiş un azar azar ilave ederek yumuşak bir hamur yoğurulur.Hamur 15+15+15+15 olarak 60 beze yapılır. Nışasta ile tabak büyüklüğünde açarak aralarına nışasta serpip her 15 katı üst üste koyup merdane yardımıyla tepsi büyüklüğünde büyütüyoruz, tepsiyi sıvı yağ ile yağlayıp hamuru yerleştiriyoruz her 15 kat yufkanın arasına dövülmüş ceviz serpip resimdeki gibi keserek eritilmiş tereyağını döküp 250 derecede ısıtılmış fırında hafif kızarana kadar pişirip ateş 160 dereceye düşürülülür iyice kızarıp içininde iyi piştiği anlaşılınca fırından alınır, tatlı sıcak şerbet ılık olacak .
ŞERBETİ
8 su bardağı şeker 6 su bardağı su ile kaynamaya başlayınca limon suyunu sıkıp altınsarısı rengine gelene kadar kaynatılır, yarım su bardağı soğuk su katılıp biri iki taşım kaynar.



ZEYTİNYAĞLI KURU  PATLICAN DOLMASI


MALZEMELER
60  tane  kuru patlıcan
5 adet kuru soğan
2 su bardağı pirinç
yarım demet maydanoz
3 adet domates
1yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı şeker
1 yemek kaşığı nar ekşisi
yarım çay bardağı sıvı yağ
yarım çay bardağı zeytin yağ
Tuz,karabiber,pul biber,yenibahar,sumak
YAPILIŞI
Soğanlar yemeklik doğranır, sıvı yağda pembeleşene kadar kavrulur,kabuklarını soyup çok küçük doğradığımız domates ve biber salçası ilave edilir,domatesler suyunu çekince sıcak tuzlu su ile ıslatıp yarım saat beklettiğimiz pirinçler iyice yıkanıp ilave edilir,nane  ve baharatları da katılıp 5 dakika kadar kavrulur,1 su bardağı sıcak su eklenir çok kısık ateşte suyunu çekene kadar pişer.ateşten alınır.
İnce doğradığımız maydanoz , zeytinyağ, nar ekşisi de katılıp iyice karıştırılır ve 10 dakika dinlendirilir.Patlıcanlar kaynayan az tuz attığımız suda yumuşayıncaya kadar haşlanıp süzülür, hazırladığımız içten patlıcanlar yarısını biraz geçecek şekilde doldurulup ağızları elimizle kaptılır ,tencereye üst üste gelecek şekilde yerleştirilir,1,5 su bardağı sıcak su ilave edilip suyunu çekene kadar  kısık ateşte pişirilir. NOT:PİŞER  PİŞMEZ TENCERDEN BOŞALTILIR.https://www.facebook.com/

2 yorum:

Hayattan Azıcık dedi ki...

Birazdan bende başlayacağım baklaya yapmaya tam tariflere bakarken yayını gördüm. Ellerinize sağlık sevgiler...

Nurşen Aksoy dedi ki...

Muhteşem olmuş,görüntüsü bile yetti..Lezzetini hayal edmiyorum..ellerinize sağlık..hayırlı bayramlar..