26 Kas 2014

TESPİH SÜSLEME









Ergül Baykaran GÜLÜN Mutfaği KURSTA YARINKİ KONUMUZ TESPİH SÜSLEMEYDİ HOCAMIZ ÖRNEKLER PAYLAŞMIŞTI BEN ONLARA BAKARAK HAZIRLADIM HOCAYLADA YAPTIKLARIMI PAYLAŞIRIM İNŞALLAH TESPİH KUTUSU YOKTU PLANDA BEN DAHA GÜZEL OLACAĞINI DÜŞNDÜM TESPİHİDE BONCUK ALIP KENDİM YAPTIM UMARIM BEĞENİRSİNİZ




















ÇITIR ÇITIR TAVUKLU BÖREK


MALZEMELER
2 adet yufka
sıvıyağ

İÇ MALZEMESİ
2 adet tavuk göğsü veya 2 adet but
2 adet orta boy soğan
karabiber , tuz

YAPILIŞI
Tavuk etleri kuş başı doğranır, soğanlar çok küçük doğranıp ilave edilir. Tuz ve karabiber ilave edip karıştırılır,  yufkalar masaya tek olarak serilir,sıvıyağ ile yağlanır ortadan iki ye bölünür kenarları kesilir kare şekline getirilir . Bu yufkaları tekrar 4 parmak genişliğinde şerit halinde kesip kenarına tavuk etlerini koyup muska gibi katlayarak  yağlı kağıt serili tepsiye veya yağlanmış tepsiye dizilir üzerleri sıvıyağ ile yağlanır 175 derecede pişer, diğer yufkalarda aynı şekilde hazırlanır.

21 Kas 2014

Kış geldimi dolaptan eksik olmaz zeytinyağlı lahana sarması





MALZEMELER
1 adet sarmalık lahana( yumuşak olmalı )
4 adet kuru soğan
1,5 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı şeker
2 su bardağı pirinç
3 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çorba kaşığı nane
1/2 demet maydanoz
1 çorba kaşığı dolmalık üzüm
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 tatlı kaşığı pul biber
2 yemek kaşığı zeytin yağı
YAPILIŞI
Pirinci tuzlu suda 1 saat ıslatıyoruz.Tencereye zeytinyağını alarak ısıtıyoruz, soğanı ve fıstığı ekleyip pembeleştirdikten sonra ayıklanmış kuş üzümü ekleyip bir kez daha çeviriyoruz.İyice yıkayıp süzdüğümüz pirinci ilave edip biraz kavuruyoruz, 1 bardak suyu ekliyoruz. En son olarak baharatları ,şekeri, maydanozu ve naneyi ekleyip hafif suyunu çekene dek pişiriyoruz. Lahanaları tuzlu suda hafif haşlıyoruz , soğuk su dolu kaba alıyoruz, soğuduktan sonra suyunu süzüp lahana yapraklarına hazırladığımız içten koyarak sarıyoruz.Tencereye dizmeden evvel dibine lahananın sarmadığımız kısımlarını döşüyoruz. üzerine sardığımız lahanaları diziyoruz dizdiğimiz sarmaların üzerine yarım limon suyu ,2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 2 bardak suyu gezdiriyoruz.Üzerine bir tabak kapatıp suyunu çekinceye dek kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişiriyoruz .

11 Kas 2014

SÜNGER GİBİ BAYATLAMAYAN POĞAÇA







MALZEMELER
1Subardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıcak süt
2 yumurta birini sarısı üzerlerine
1 paket kabartma tozu
1 paket in stant maya
Aldığı kadar un
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı şeker
HAZIRLANIŞI
Sıvı malzemeler yoğuracağımız kapta iyice karıştırılır,un,maya,şeker,tuz ve kabartma tozu ilave edilip yumuşak bir hamur elde edilir,mayalanması beklenir,mayalanan hamurdan istediğimiz büyüklükte poğaçalar yapmak için hamur eşit parçalara bölünür,( ceviz büyüklüğünde veya yumurta büyüklüğünde) elimizde açıp istediğimiz içten koyup kapatıyoruz. Tekrar mayalandırıp Üzerine 1 tatlı kaşığı yoğurt,bir tatlı kaşığı sıvı yağ ve yumurta sarısınını karıştırıp  sürüyoruz 200 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişiriyoruz.Üzerlerine bir tepsi kapatırsak Yumuşacık oluyorlar .






4 Kas 2014

MUHALLEBİLİ KADAYIF




MALZEMELER
250 gram kadayıf
2 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı şeker
1 su bardağı ceviz
MUHALLEBİSİ
1 kilo süt
4 kaşık un
3 kaşık nişasta
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 paket krem şan ti
1yumurta sarısı
 HAZIRLANIŞI
Kadayıf buzlukta bir müddet bekletilir hafif donunca çıkartılıp ufalanır,tereyağı eritilip kadayıf  şeker ile birlikte ilave edilir  ağır ateşte biraz kavrulur,ceviz ilave edilerek istediğimiz kıvama gelene kadar daha kavrulup ateşten alınır.
Muhallebisi için krem şan ti ve vanilya hariç bütün malzemeler pişirilir. soğumaya bırakılır soğuyan muhallebiye vanilya ve krem şan ti ilave edilerek mikserle 5-10 dakika çırpılır,borcama veya tepsiye kadayıfın yarısı yerleştirilir üzerine muhallebi dökülür, diğer kalan kadayıf üzerine düzgün bir  şekilde yerleştirilir.3 -4 saat dolapta bekletilip servis yapılır.Not: ben üstündeki kadayıfı servis yapacağım zaman muhallebinin üzerine
yerleştiriyorum çıtır çıtır olması açısından .

20 Eki 2014

TEK KİŞİLİK KOLAY BÖR

MALZEMELER
1 Su bardağı süt
1 küçük çay bardağı sıvı yağ
3 yumurta
beyaz peynir
maydanoz
HAZIRLANIŞI
Yufkalar masaya serilir, sigara böreğinde olduğu gibi 8 parçaya bölünür. Yumurtaların 2 tanesi iyice çırpılır,içerisine süt ve sıvı yağ eklenerek karıştırılır.yufkaların her bir parçasına 2 kaşık karışımdan dökülüp her tarafına sürülür sivri ucu içeriye katlanıp peynirli iç konulur fazla olan kısım peynirin üzerine kapatılır, geniş kenar büzdürülüp sarılır kalan harcın içerisine diğer yumurta kırılıp böreklerin üzerine bolca sürülür 200 derecede ısıtılmış fırında pişer.

Harikalar mutfağı

Yeni yarışmada pasta ustası olmak umuduyla yeni tariflerimle yine harikalar mutfağındayım 


 Bütün ünlü bloger arkadaşlarımın da katıldığı
Serkan Bozkurt şefin jürü üyeliği yaptığı yarışmada beşinci oldum güzel hediyeler kazandım.Çok teşekkürler, Harikalar mutfağı.