22 May 2014

EV YAPIMI GRİSSİNİ







Malzemeler:

3 bardak beyaz un
1 yemek kaşığı kurutulmuş biberiye
silme tatlı kaşığı tuz
1,5 tatlı kaşığı instant kuru maya
1 bardak su, oda sıcaklığında
5 yemek kaşığı zeytinyağı

40 adet
Yapılışı: 
1.   Eğer elle yapıyorsanız unu, biberiyeyi, tuzu ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Suyu ve zeytinyağını karışıma ilave edip 7-8 dakika kadar yoğurun. Hamurunuz oldukça yumuşak olacak ve şekil vermesi kolay olacaktır.

2.   Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unu, tuzu ve kuru mayayı mikser kabına alın. Suyuve zeytinyağını karışıma ilave edip 3-4 dakika kadar yoğurun. Hamurunuz oldukça yumuşak olacak ve şekil vermesi kolay olacaktır.

3.   Büyükçe bir kesme tahtasınıüstünün zeytinyağı ile iyice yağlayın.

4.   Hazırladığınız hamuru düzgün bir beze haline getirin ve kesme tahtası üzerine alıp 20 cm x 30cm ebatlarında bir dikdörtgenşeklinde merdaneyle açın. Hamurunuzun inceliğ½ cm kalınlığındaolmalı.

5.  Hamurun üzerini streçfilm ile kaplayıp 1½ saat ılık bir yerde bekletipiyice mayalanmasını sağlayın.  
6. Mayalanan dikdörtgen hamuru keskin bir bıçakla veya pizza kesicisiyle kısa kenarından 2'ye kesin. Aynı hamuru bu kez dikine 1'er cm kalınlığında şeritler halinde kesin. Herbir hamuru iki ucundan tutarak elinizde hafifçe sallayarak 30cm uzunluğunda (veya tepsinizin boyunda) uzatıp tepsiye yerleştirin.

7.  Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 15-18 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin. Eğer grisinileriniz kıtır kıtır olmamışsa soğumakta olan fırına tekrar koyun ve 1-2 saat kurumasıiçin içeride bekletin.
NOT:TARİF KIRK FIRIN EKMEKTEN orijinali bozmamak için tarifi aynen yazdım aşağıdaki linkten daha ayrıntılı bakabilirsiniz
 http://www.40firinekmek.com/el_yapimi_grissini.htm

7 May 2014

TAVUKLU, MANTARLI PİZZA


3 su bardağı un
1 yumurta
1 su bardağı süt
½ çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
20 gram yaş maya
ÜST MALZEMESİ
2 adet domates
4 adet yeşil biber
Yarım tavuk göğsü
 kaşar peyniri rendesi
1 diş sarımsak, kekik, tuz
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı su 
200 gram mantar
YAPILIŞI
Un  bir  kaba elenir bir kenarına maya ufalanır, sütün ve şekerin yarısı ile maya karışır, biraz kabarması beklenir, geri kalan şeker,tuz,süt, yağ, yumurta katılıp hamur yoğurulur, mayalanması beklenir  hamur mayalandıktan sonra iki parçaya ayrılır, merdane veya oklavayla 30 santimlik tepsi veya tart kalıbından biraz büyük açılır ,yağlanmış kalıba kenarlarada gelecek şekilde yerleştirilir .2 Kaşık su 1 kaşık yağ,1 diş ezilmiş sarımsak ,kekik ,1 yemek kaşığı salça karıştırılıp hamurun üzerine sürülür, kaşar peynirinin yarısı serpilir Tavuk hafif küçük doğranıp suyunu çekene kadar pişirilip bir iki çevrilir azyağda sotelenir,mantarlarda ince doğranır aynı şekilde sotelenir.(suyunu salıp hamurun tadını bozmasın diye bu şekilde pişiriyorum )
  yeşilbiber, domatesler yerleştirilir , 15 dakika tekrar mayalanır. 180 derecede ısıtılmış fırına sürülür, pişmesine yakın kalan kaşar peyniri serpilir, 5 dakika daha pişer ve sıcak servis yapılır.

2 May 2014

KATMER BÖREK








MALZEMELER
5 su bardağı + 3 yemek kaşığı un
2,5 su bardağı ılık süt
yarım su bardağı sıvı yağ
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı seker
1 paket instant maya
200 gr margarin
HAZIRLANIŞI
Öncelikle süt, şeker ve mayayı yoğurma kabına alıp mayayı eritiyoruz. Ardından sıvı yağ, tuz ve un ilavesiyle hamuru ele yapışmayacak bir kıvam alana kadar yoğuruyoruz. Üzerini örtüp 15 dk dinlenmeye bırakıyoruz. Dinlenen hamuru 10 eşit bezeye ayırıyoruz. 200 gr margarini küçük bir tavada eritiyoruz. İlk bezeyi alıp, altını üzerini unlayıp açabildiğimiz kadar açıyoruz. 2 yemek kaşığı erittiğimiz yağdan her yerine sürüp, serdiğimiz temiz bir örtünün üzerine açtığımız yufkayı koyup, bekletiyoruz. İkinci bezeyi de alıp, açabildiğimiz kadar açıyoruz. Her yerini yağlayıp, onu da bekletiyoruz. Yani ilk 5 bezeyi de ayrı şekilde açıp yağlayıp bekletiyoruz, ta ki yufkalar bitinceye kadar. Şimdi ilk açtığımız ve yağladığımız bezeyi çektire çektire, elimizle açabildiğimiz kadar açıyoruz. 1 yemek kaşığı erittiğimiz yağdan serpip. 2. Bekleyen yağlı yufkayı da elimizle açabildiğimiz kadar açıyoruz. İncecik olması lazım. Üzerine yine 1 kaşık yağ gezdiriyoruz. 5 yufka bitene kadar aynı işlemi uygulayıp, üst üste diziyoruz. En son yere serdiğimiz örtünün ucundan kaldırıp yufkaları rulo yaptırıyoruz. Çarşaf böreğindeki gibi. Ruloyu iki ucundan tutup biraz uzatıyoruz ve karşılıklı iki ucundan tutup ters yönlere çevirip, burduruyoruz. Yağlanmış fırın tepsisine salyangoz şeklinde sardırarak koyuyoruz. Sonra ikinci beş bezeye de aynı işlemleri uygulayıp onu da devamına sardırıyoruz. 45-60 dk arası katmerimizi tepside mayalandırıyoruz. Kabaran katmere, kalan yağı da her yerine gelecek şekilde sürüyoruz ve 180 derece önceden ısıtılmış fırında nar gibi oluncaya dek pişiriyoruz. Afiyet olsun.
NOT.TARİF NEFİS YEMEK TARİFLERİNİN    http://www.nefisyemektarifleri.com/katmer-borek-tarifi/
BEN TEREYAĞ KULLANDIM VE YUFKALARI 2 ŞERLİ OLARAK SARDIM BİR KISMINA  İÇERİSİNE SOĞANLA KAVRULMUŞ KIYMA KOYDUM ORİJİNALİ BOZULMASIN DİYE TARİFİ AYNEN AKTARDIM HER HALİYLE NEFİS BİR BÖREK





1 May 2014

23 Nis 2014

ÇITIR ÇITIR YUFKA TATLISI


 MALZEMELER
2 adet yufka
2 yumurta sarısı
ceviz veya fındık istenirse marmelat
PUDRA ŞEKERİ
HAZIRLANIŞI
Yumurtanın kokusunu sevmiyorsanız  sürmedende sarabilirsiniz yanlız uçlarını iyi ıslatmak gerekir ..Yufka masaya serilir üzerine yumurta sarısı sürülür, ceviz serpiştirilir veya koyu bir marmelattan çok az sürülüp ortaya kadar rulo yapılır diğer uçtanda rulo yapılıp ortadan kesilir,derin dondurucuda  1 saat bekletilir,dolaptan çıkınca çeşmenin altında ıslatılıp   resimdeki gibi baklava dilimleri kesilip bol yağda kızartılır  havlu kağıt üzerine çıkartılır,sıcakken pudra şekeri elenir

:NOT: bu tarifi internette gördüm ama not alırken kime ait olduğunu yazmamışım bu güzel tarif için çok teşekkürler .
Tarif her zamanki gibi benim küçük değişikliklerimle hazırlandı AFİYET OLSUN 

20 Nis 2014

PATATESLİ SOSYETE MANTISI




2 Adet yufka 2 adet büyük boy patates 1 adet kuru soğan tuz ,kırmızı biber ,karabiber
1 kase yoğurt 2 diş sarımsak üzerine eritilmiş tereyağ
Patatesler haşlanr soyulup ezilir.Soğan 2 kaşık sıvıyağda kavrulur,patatesler ilave edilip birlikte biraz kavrulur,tuzu biberi eklenip ocaktan alınıp soğutulur.Yufkalar 3-4 santim genişliğinde sigara böreği gibi kesilir 1 er tatlı kaşığı patatesli iç konulup sarılır. KIZGINYAĞDA KIZARTILIR SARIMSAKLI YOĞURT VE ERİTİLMİŞ TEREYAĞI NA PULBİBER İLAVE EDİLİP MANTILARIN ÜZERLERİNE DÖKÜLEREK SERVİS YAPILIR

19 Nis 2014

ÇİÇEK EKMEK








MALZEMELER
4 Su bardağı un
yarım paket yaş maya
1 çay bardağı ılık süt
1 çay bardağı ılık su
1 çay bardağı oda ısısında yoğurt suyu
1 tatlı kaşığı tuz
2 YEMEK KAŞIĞI TERE YAĞ
Un elenir ortası açılıp yaşmaya unun ortasına  ufalanır,ılık su, yoğurt suyu  ve süt ilave edilerek parmak uçlarımızla maya eritilir,un yavaş yavaş yavaş çekilir mayayla tuzu temas ettirmeden tuz katılır,kulak memesi yumuşaklığında hamur yoğurulur,5 dakika dinlendirilip,12 eşit  parçaya bölünür.Kelepçeli kek kalıbı tere yağ ile yağlanır. Tere yağ eritilip ılınır.Hamurların bir tanesi ayrılır ,diğerleri çay tabağı büyüklüğünde açılıp yarısı eritilen tereyağına arkalı önlü batırıp çıkartıyoruz ikinci bezeyi de aynı şekilde yarısını arkalı önlü tereyağına batırıp ilk bezenin yağsız olan kısmının üzerine gelecek şekilde  bütün bezeler bitene kadar bütün   yerleştirilip en son bezemizi açmadan kalıbın ortasına yerleştiriyoruz . Kalan yağımızı da hamurun üzerine döküp 2 katı olana kadar mayalanmasını bekliyoruz ortasına çörek otu kenarlarına susam döküp 180 derecede ısıtılmış fırında pişiriyoruz.OKTAY USTANIN NEFİS BİR TARİFİ BİR DAHAKİ SEFERE ZEYTİN EZMELİ  CEVİZLİ VE  HAŞHAŞLI DENEYECEĞİM

ETLİ PATATES YEMEĞİ

300gram parça et
1 soğan
2 patates
3 adet domates
2 yeşil biber
YAPILIŞI
Etler biftek gibi ince kesilir, teflon tencerede suyunu çekince 2 kaşık sıvıyağda kavrulur,soğanlar ilave edilir hep  birlikte kavrulur, domatesler kabuğu soyulup küçük doğranıp ilave edilir,  domatesler suyunu çekince patatesler ve biberler doğranıp ilave edilir, biraz  kavrulup sıcak su ,tuz eklenip pişmeye bırakılır

ŞEKER HAMURU KURABİYELERİM















17 Nis 2014

MEKİK

KURSTA YAPTIĞIMIZ MİS GİBİ TEREYAĞ  VE BADEMLİ HARİKA BİR LEZZET
MALZEMELER

250 gr. yumurta akı (7 yumurta akı )
250 gr. tereyağı
125 gr. toz badem
125 un gr. 
20 gr. kabartma tozu
250 gr. toz şeker
YAPILIŞI
 Tereyağı eritilir.(yakmadan kaynatılır.) özellikle kaynatılacak.
 Mikserde toz badem, un, kabartma tozu, şeker ve yumurta akı iyice çırpılır.
. Çırpılma işlemi devam etmekte iken kaynamakta olan tereyağı yavaş yavaş ilave edilir. iyice yedirilir.
bu kekin  tutması için tereyağının kaynar olması ve çırpma devam ederken yavaş yavaş ilave edilmesi gerekmekte. Yoksa yumurta beyazları homojen bir şekilde karışmayacağı için istenen sonuç alınamayacaktır
 Mekik kalıplarına bir yemek kaşığı kadar çok dolu olmayacak şekilde dökülür. Kalıplarınızı yağlamaya gerek yok.
 200 derecede kızgın fırında hafif kızarana kadar pişirilir.
NOT:badem tozu yerine ince çekilmiş fındık tozu  tozu da kullanılabilir.
Her bir mekiğin ortasına 1'er vişne konulabilir.ben kalıbım olmadığı için kağıtlarda pişirdim ,aslında mekik kalıpları var

10 Nis 2014

MEYVELİ KEK



 3 Yumurta
340 gram kekun
100 gram yumuşak margarin
yarım su bardağı sıvıyağ
3/4 su bardağı süt
 1,5 su bardağı şeker
1 paket vanilya
ceviz, kuru üzüm,incir,portakal kabuğu şekerlemesi
incir küçük parçalara bölünüp suda 10 dakika bekler üzümde aynı şekilde suda bekler suları süzülüp iyice kurulanıp unlanır kek malzemelerine hepsi katılır
HAZIRLANIŞI
Yumurta ve şeker iyice  kabarana kadar 5 dakika çırpılır, diğer malzemelerde ilave edilerek  3-4 dakika daha mikserle düşük devirde çırpılır,kuru meyvelerde ilave edilip mikserle 1 dakika çırplılr
26 santimlik kalıp yağlanır, kek dökülüp 160 derece önceden ısıtılan fırında pişer veya küçük kalıplara yarısına kadar doldurulur 160 derecede ısıtılmış fırında  pişirilir .
SİNANGİL KEKUNLARININ PAKETİNİN ÜZEİNDEKİ TARİFİN İÇERİSİNE BEN KURU MEYVELER KOYDUM TAVSİYE OLUUR
ÇOK GÜZELDİ