1 Eyl 2014

YAŞ TARHANA YAPILIŞI SAKLANMASI VE PİŞİRİLMESİ

YAŞ TARHANA TARİFİ KURUTULMADAN YAPILIP SAKLANAN
MALZEMELER
1 kilo yoğurt
1,5 kilo salçalık biber
1,5 kilo domates
1 kilo soğan
1 adet ekmek hamuru
3,5 kilo un
Acı biber,çok az tarçın, (karanfil yarım çay bardağı suda iyice kaynatılıp suyu katılacak)
YAPILIŞI
 Biberler ayıklanır çekirdekleri çıkartılır yıkanır, domateslerle birlikte rondada çekilir, hafif ateşte suyu çektirilir, soğanlar rendelenir, onlarda suyunu çekene kadar ateşte pişer. Yoğurt,hamur mayası, çok az tuz ve baharatları katılıp katı bir hamur yoğurulur, üzeri kapatılarak bir hafta hiç ellenmeden ekşimesi beklenir, bir hafta sonra tekrar bol tuzlanarak iyice yoğurulup kapaklı bir kaba koyup üzerine temiz bir bez örtülerek buz dolabına konur, bez ıslandıkça değiştirmek gerekiyor,  gerekli olduğu zaman üzerinden alınıp sulandırılarak pişirilir. ( Blendırda çok az su koyulup biraz çalıştırınca çabuk hazır oluyor ) İstenirse derin dondurucuda küçük parçalara böl erekte saklanabilir senelerce bozulmadan  duran kurutma derdi olmayan herkesin yapabileceği bir o kadarda lezzetli bir tarhana .


ÇORBASI
100 gram kıyma
1 adet domates
2 kaşık sıvı yağ
2 kaşık tarhana
YAPILIŞI  
Tarhana çok az su ile blendırda sulandırılır . Kıyma tencereye koyulur ve suyunu çektirilir
İçine sıvı yağ katılıp kavrulur,  rendelenen domates ilave edilir  biraz domateslede kavrulup suyu ilave edilir,  suyu kaynayınca sulandırdığımız tarhana yavaş, yavaş kaynayan suya katılıp devamlı karıştırılır 5 dakika kaynatılıp ateşten alınır.

NOT: DAHA ÖNCE PAYLAŞTIĞIM TARHANANIN YAPILIŞINI DAHA KOLAY VE DAHA BESLEYİCİ OLMASI AÇISINDAN BİRAZ DEĞİŞTİRDİĞİM İÇİN YENİ ŞEKLİYLE YENİDEN PAYLAŞIYORUM 

6 yorum:

Ilhan Ucer dedi ki...

Elinize sağlık çok emek vermişsiniz. Acaba lezzeti de bildiğimiz kuru tarhanayla aynı mı?

Adsız dedi ki...

YS daha lezzetli bence

karizma dedi ki...

Yas tarhananin tadi kuru tarhanadan 10 kat fazladir

Zeki Epik dedi ki...

Gül hanım merhaba, yaş tarhana ararken sizinle karşılastım, ekmek hamuru yerine maya koysak olur mu?
Bir de karanfili evdekiler sevmez koymasam olmaz mı,
Sevgiler


GÜL'ÜN MUTFAĞI Dogada dedi ki...

Zeki bey karanfil koymayabilirsiniz baharatlar sizin tercihinize kalmış ama maya konusunda birşey diyemeyeceğim annemden böyle gördüm ekmek hamuruyla daha güzel oldugunu söylüyorlardı

la tahzen dedi ki...

Teşekkürler çok güzel