13 Ağu 2014

Çilekli limonata




Arkadaşım Pakize hanımın bize ikramıydı buz gibi  çok beğenmiştik tavsiye ederim deneyin çilek bitmeden
4 adet LİMON beyaz kısımları hariç kabuğu rendelenir, şekerle ovulur 2 su bardağı şeker 3 litre suda eritilir,yarım kilo çilek rondada püre haline gelene kadar çekilir, hep birlikte tel  süzgeçten geçirilip soğuk olarak servis yapılır .

5 Ağu 2014

SARIMSAKLI FASULYE KAVURMASI

Yarım kilo taze fasulye
1 kaşık tereyağ
1 baş sarımsak
tuz
YAPILIŞI
Tuzlu kanayan suda fasulyeler yumuşayıncaya kadar haşlanır, süzülür.
Tereyağ eritilip ezilen sarımsaklar eklenerek sarımsak kokusu gelene kadar kavrulur, fasulyeler ve tuz ilave edilerek birlikte iyice kavrulup ateşten alınır.
Not :Bir  karadeniz yemeği genelde fasulye turşusundan yapılır.ama taze fasulye ilede yapılıyor , istenirse üzerine yoğurt veya limon veya sirkede dökülerek  servis yapılabilir 

4 Ağu 2014


31 Tem 2014

NURANİYE


MALZEMELER

2 adet kabak
1 adet küçük soğan (yeşil soğan olması gerekiyor ben olmadığı için kuru soğan kullandım )
2 kaşık sıvıyağ
2 kaşık pirinç
Bir kase yoğurt
2 diş sarımsak
dereotu,maydanoz
yağ ve pulbiber
YAPILIŞI
Soğanlar küçük doğranıp sıvıyağda kavrulur,rendelenen kabaklar ilave edilerek suyunu çekene kadar pişirilir pirinç ilave edilir,  kabakla birlikte biraz  kavrulur, tuz ve sıcak su ilave edilerek pirinç pilav diriliğine gelene kadar pişirilir, tamamen suyunu çekince ateşten alınıp soğuması beklenir.
Bir kase yoğurtun içine  2 diş sarımsak, maydanoz,dereotu küçük doğranıp ilave edilerek Soğuyan kabakların üzerine dökülür üzerine eritilmiş yağ ve pulbiber eklenip
servis yapılır.




24 Tem 2014

YUMURTALI PATLICAN KIZARTMASI




MALZEMELER

1 adet bostan patlıcanı
1 adet yumurta
az tuz
sıvıyağ
YAPILIŞI
Patlıcanlar dilimlenir tuzlu suda 15-20 dakika bekler yıkanıp kurulanıp,çırpılmış yumurtaya batırılarak  bol yağda kızartılır. Yağını çekmesi için Havlu kağıt üzerine çıkartılırp sıcak servis yapılır.


21 Tem 2014

SÜTLÜ, BADEMLİ KADAYIF

ş

MALZEMELER
350 Gram kadayıf
125 gram tereyağ
1,5 su bardağı süt
1 su bardağı su
2 su bardağı şeker
1 su bardağı ceviz
üzerine badem 

şekeri 1 bardak su ile kaynatın. Koyulaşınca sütü koyun. Kıvam çok sulu olmaktan çıkınca ateşten alın.
Fırın tepsisi veya borcam tepsisini yağlayın.Kadayıfı bir parça erimiş yağ ile yoğurun. Kadayıfın yarısını tepsiye yerleştirin. Üzerine dövülmüş fındık veya ceviz içini serpin.
Kalan kadayıfı üzerine yayın.üzerine hafif bastırarak sıkıştırın.Üzerine kabuklarını suda bekletip soyduğumuz  bademleri dizin 
Kalan yağı üzerine gezdirin.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü kızarıncaya kadar pişirin..Kadayıfı fırından çıkarır çıkarmaz üzerine daha önce hazırladığınız soğumuş olan sütlü şerbeti  gezdirerek dökün. çıtır çıtır seviyorsak üzerini kapatmıyoruz  yumuşak sevenler için Şurubu çekmesi için tepsinin üzerine kapak kapatıyoruz 
Arzuya göre antep fıstığı, badem,fındık ,ceviz ve kaymak  ile servis yapabiliriz 

TARATORLU KABAK


MALZEMELER
3 adaet kabak
1 şişe maden sodası
1 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
TARATORU
2 dilim tost ekmeği
1 çay bardağı ceviz
2 diş sarımsak
1çay brdağı yoğurt
1 çay bardağı mayanonez
tuz
YAPILIŞI
Tarator için ekmeklerin kenarları kesilir,rondada ekekler, ceviz ve  sarımsak çekilir,yoğurt, mayonez ve tuz eklenip iyi ce karıştırılır.
Kabaklar çok ince kesilir, maden sodası, un ve tuz iyice pürüzsüz olana kadar karıştırılır,kabaklar bu karışıma batırılıp kızgın yağda kızarılıp havlu kağıt üzerine çıkartılır.
NOT: Kabakları ne kadar ince kesersek o kadar güzel ve çıtır çıtır oluyor, servis e yakın kızartırsak yemeye doyamıyacağımız çıtır çıtır  nefis bir kabak yemeği oluyor.


16 Tem 2014

kolay mantı




HAMURU

1 yumurta
un ,tuz, su
Hamur mantı hamuru gibi yoğurulur aynı kalınlıkta açılıp unlanarak oklava genişliğinde kesilir ,üst üste konup tekrar çorbalık kesilir.
MANTISI
Bir kaese yoğurt
2 diş sarımsak
tereyağ
pulbiber,tuz
250 gram kıyma  kavruluacak
Kaynayan tuzlu suda hamurlar haşlanır,suyu süzülür, üzerine kavrulmuş kıyma ,sarımsaklı yoğurt
,eritilmiş tereyağ ve pulbiber eklenir.

10 Tem 2014

PATATESLİ ÇITIR BÖREK



HAMUR ÇORBASI nefis bir çorba



HAMURU

1 yumurta
un ,tuz, su
Hamur mantı hamuru gibi yoğurulur aynı kalınlıkta açılıp unlanarak oklava genişliğinde kesilir ,üst üste konup tekrar çorbalık kesilir.
Çorbası
1 kase yoğurt
2 kaşık un
nane
tuz
2 diş sarımsak
tereyağ
pulbiber
YAPILIŞI
Tencerece de su kaynatılır,erişteler tuzlu kaynayan suda yumuşayana kadar pişirilir.bir kase yoğurda ezilen sarımsaklar , un,nane  ve tuz katılıp  iyice karıştırılır,çorbanın suyundan 2 kepçe kadar katılıp ılıştırılır,  yavaş yavaş çorbaya devamlı karıştırarak ilave edilir, 5 dakika kaynatılıp ateşten alınır, üzerine eritilmiş tereyağı ve pulbiiber ilave edilip servis yapılır.

8 Tem 2014

ŞEKERPARE

125 Gram tereyağı
2 yumurta
1 kahve fincanı sıvı yağ
1 çay bardağı pudra şekeri
Aldığı kadar un
1 çay kaşığı karbonat
ŞERBETİ
3 Su bardağı şeker
4 su bardağı su
bir iki damla limon
YAPILIŞI
Oda ısısında bekleyen tereyağı, sıvı yağ,pudra şekeri( yumurtanın birinin sarısı ayrılacak  üzerine sürmek için )yumurtalar iyice karıştırılacak un azar azar ilave edilecek karbonat unla birlikte katılıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurulup şekil verilecek ayırdığımız yumurta sarısı sürülüp çatalla çizilerek 180 derecede ısıtılan fırında pişirilecek Fırından çıkan tatlımız ilk sıcaklığı geçince 2-3 dakika sonra soğuk şerbet dökülecek
ŞERBET KAYNATILIP SOĞUTULACAK