15 Eyl 2014

YUFKA CİPSİ

 YUFKA CİPSİ
1 adet yufka 2 kaşık zeytin yağ 2 kaşık yumuşak peynir ,2 kaşık su ,1 tatlı kaşığı biber salçası,1 tatlı kaşığı domates salçası ,kekik ,pulbiber,1 diş sarımsak .Hepsi karıştırılıp yufka masaya serilir yarısına harç sürülüp diğer taraf üzerine kapatılıp üçken kesilip fırında kızarıp kuruyana kadar pişer 

11 Eyl 2014

Kabak dolması böyle çok lezzetli (Katıklı dolma bitlis yöresi)

MALZEMELER
1 kilo kabak
1 adet soğan
1 çay bardağı ince esmer bulgur
tuz,karabiber,reyhan
400 gram kıyma orta yağlı
yarım çay bardağı sıvı yağ
SOSU
1 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
2 çorba kaşığı tere yağ
1 tatlı kaşığı reyhan
HAZIRLANIŞI
Kabakların kabuğu soyulur,bir parmak kesilir,içleri oyulur.
Kıyma, ince bulgur,ince doğranmış soğan,reyhan, ve baharatları katılıp yoğurulur,köfteler yapılıp
Kabakların içleri doldurulur,üzerlerine sıvı yağ gezdirilir,
kabakların üzerini geçmeyek şekilde su ilave edilir kısık ateşte pişirilir.
Üzerlerine eritilmiş tereyağ, pulbiber ve reyhan gezdirilip servis yapılır.

8 Eyl 2014

REJİM YAPANLAR İÇİN TOST MAKİNESİNDE KARIŞIK SEBZE





Malzemeler
1 adet kabak
200 k
gram mantar
3-4 biber
2 domates
bir kaşık zeytin yağ
tuz,karabiber
pul biber
kekik
Hazırlanışı
kabaklar soyulur, yarım santim kalınlığında uzunlamasına dilimlenir.Mantarların başları alınır, bir tabağa zeytinyağ ve baharatlar konulup,sebzeler yağa batırılıp iyice ısınan tost makinesinde suyunu çekip kızarmaya başlayıncaya kadar pişirilir. Sebzeleri ayrı ayrı  kızartıyoruz, mantarı   ayrı, kabağı ayrı domatesi ayrı pişme süreleri farklı olduğu için .

5 Eyl 2014

Böylede çok lezzetliymiş ( Zeytinyağlı bamya)





MALZEMELER
1 Adet soğan
250 gram bamya
2 adet domates
yarım limon 
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker,
2 yemek kaşığı zeytinyağı
HAZIRLANIŞI
Bamyalar  ayıklanıp yıkanır,soğan yemeklik doğranır tencereye yerleştirilir, üzerine bamyalar dizilir limon sıkılır,domateslerin kabukları soyulup bamyaların üzerine yerleştirilir, tuzu,şekeri ve yağı eklenip kısık ateşte pişirilir suyu az gelirse çok az su ilave edilir.

not:yazın  bamya ,taze fasulye en sevdiğim sebzelerdir fasulyeyi zeytin yağlı, bamyayı etli pişiriyordum  bizde genelde etli yemekler sevilir ilk defa zeytinyağlı bamya pişirdim çokta  güzel oldu .

3 Eyl 2014

Bu kadar lezzetli köfte yedinizmi (Sahan köftesi)


                       
MALZEMELER
300 Gram kıyma
1 küçük soğan
6-7diş sarımsak
2 tepeleme kaşık galeta unu
2 kaşık su
Toz biber ,karabiber, pul biber,tuz,kimyon
SOSU
1 orta boy domates
 bir buçuk su bardağı sıcak su
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 büyük patates
HAZIRLANIŞI
Soğan ve sarımsaklar rondada çekilir,diğer malzemelerde ilave edilerek köfte yoğurulup yarım saat dinlendirilir.Teflon tavaya bir kaşık yağ koyup köfteler kızartılır.
Diğer tarafta domates rendelenir, 2 kaşık yağda kavrulup patatesler yarım ay şeklinde kesilerek tencereye dizilir,köfteler yerleştirilip köftelerin üzerine çıkmayacak şekilde  sıcak  su ilave edilerek  kısık ateşte pişmeye bırakılır.

1 Eyl 2014

YAŞ TARHANA YAPILIŞI SAKLANMASI VE PİŞİRİLMESİ

YAŞ TARHANA TARİFİ KURUTULMADAN YAPILIP SAKLANAN
MALZEMELER
1 kilo yoğurt
1,5 kilo salçalık biber
1,5 kilo domates
1 kilo soğan
1 adet ekmek hamuru
3,5 kilo un
Acı biber,çok az tarçın, (karanfil yarım çay bardağı suda iyice kaynatılıp suyu katılacak)
YAPILIŞI
 Biberler ayıklanır çekirdekleri çıkartılır yıkanır, domateslerle birlikte rondada çekilir, hafif ateşte suyu çektirilir, soğanlar rendelenir, onlarda suyunu çekene kadar ateşte pişer. Yoğurt,hamur mayası, çok az tuz ve baharatları katılıp katı bir hamur yoğurulur, üzeri kapatılarak bir hafta hiç ellenmeden ekşimesi beklenir, bir hafta sonra tekrar bol tuzlanarak iyice yoğurulup kapaklı bir kaba koyup üzerine temiz bir bez örtülerek buz dolabına konur, bez ıslandıkça değiştirmek gerekiyor,  gerekli olduğu zaman üzerinden alınıp sulandırılarak pişirilir. ( Blendırda çok az su koyulup biraz çalıştırınca çabuk hazır oluyor ) İstenirse derin dondurucuda küçük parçalara böl erekte saklanabilir senelerce bozulmadan  duran kurutma derdi olmayan herkesin yapabileceği bir o kadarda lezzetli bir tarhana .


ÇORBASI
100 gram kıyma
1 adet domates
2 kaşık sıvı yağ
2 kaşık tarhana
YAPILIŞI  
Tarhana çok az su ile blendırda sulandırılır . Kıyma tencereye koyulur ve suyunu çektirilir
İçine sıvı yağ katılıp kavrulur,  rendelenen domates ilave edilir  biraz domateslede kavrulup suyu ilave edilir,  suyu kaynayınca sulandırdığımız tarhana yavaş, yavaş kaynayan suya katılıp devamlı karıştırılır 5 dakika kaynatılıp ateşten alınır.

NOT: DAHA ÖNCE PAYLAŞTIĞIM TARHANANIN YAPILIŞINI DAHA KOLAY VE DAHA BESLEYİCİ OLMASI AÇISINDAN BİRAZ DEĞİŞTİRDİĞİM İÇİN YENİ ŞEKLİYLE YENİDEN PAYLAŞIYORUM 

30 Ağu 2014

EKŞİLİ, NOHUTLU, ETLİ BAMYA

MALZEMELER
500 gram bamya
300 gram kuşbaşı et
3 kaşık sıvıyağ
3 adet domates
1,5 limon
2 adet soğan
3-4 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 su bardağı haşlanmış nohut
YAPILIŞI
Bamyalar ayıklanıp yıkanır iyice kurulanır, üzerine 1 limon sıkılıp iyice
karıştırılır,en az 1 saat bekler.
Tencereye sıvıyağ konulur iyice kızdırılır , etler ilave edilir etler biraz kavrulduktan sonra çok küçük doğradığımız soğan ve sarımsaklar eklenir, soğanlarlada kavurduktan sonra biber salçası ,kabuklarını soyup küçük doğradığımız domatesler ve tuzu ilave edilir, domatesler suyunu çekince üzerine bir miktar sıcak su konulur, etler pişmeye bırakılır , etlerin pişmesine yakın yarım limon sıkılır, bamyalar ve haşlanmış nohut katılıp pişirilir.
 NOT : DAHA ÖNCE YAYINLADIĞIM TARİFİM MEVSİMİ DİYE GÜNCELLEDİM 

25 Ağu 2014

KÖZLENMİŞ kırmızı biber salatasını hiç böyle denedinizmi

Malzemeler
4 adet kırmızı biber
2 adet yeşil biber acı
maydanoz
1 küçük kase yoğurt
2 diş sarımsak
2 küçük soğan
2 kaşık sıvıyağ
Hazıılanışı
biberler közlenip, kabukları soyulup  çekirdekleri çıkarılır,yıkanır, istenilen büyüklükte doğranır,acı biberler küçük doğranıp ilave edilir,sarımsaklı yoğurt üzerlerine dökülür.Soğanlar çok küçük doğranıp sıvıyağda kremalize olana kadar kavrulup,yağı süzdürülerek yoğurdun üzerine yerleştirilip servis yapılır.

21 Ağu 2014

PİRİNÇLİ İÇLİ KÖFTE (arap köftesi)

 PİRİNÇLİ İÇLİ KÖFTE (arap köftesi)
MALZEMELER
1 su bardağı pirinç
2 su bardağı su
İÇİ İÇİN
1 adet kuru soğan
150 gram kıyma
Tuz, karabiber, pulbiber, dolmalık fıstık, kuş üzümü,
Tarçın,maydonoz,(kızartmak için yumurta )
1/2 çay bardağı sıvıyağ
kızartmak için 2 kaşık margarin
YAPILIŞI
Kaynayan tuzlu suda pirinç haşlanır soğutulur .
Soğan yemeklik doğranır  dolmalık fıstıklarla beraber sıvıyağda pembeleşene
kadar kavrulur, kıyma ilave edilir iyice kavrulur .Maydonoz, karabiber, pulbiber,
kuşüzümü ve tuzu ilave edilip çok az tarçın katılıp ateşten alınır .
Daha önce pişirilen pirinçler içli köfte gibi açılıp,  hazırlanan iç konup kapatılır .
tavaya margarin koyup kızdırılır ,köfteler , yumurtaya batırılıp  kızartılır .

20 Ağu 2014

BEZE


MALZEMELER
HAZIRLANIŞI

19 Ağu 2014

LİMON MUHALLEBİLİ TATLI








MALZEMELER

4  Yumurta sarısı
1 su bardağı süt
bir su bardağından bir parmak eksik şeker
1/4 su bardağı nişasta
yarım su bardağı limon suyu
2 çorba kaşığı limon kabuğu rendesi
1 kutu krema
bir fiske tuz
3 kaşık tereyağ
1 paket potubör büsküvi( orijinal tarifte yulaflı 2 veya 3 paket büsküvi vardı)
HAZIRLANIŞI
Nişasta, şeker, tuz bir kapta karıştırılır,yumurta sarıları,süt ve kremayla birlikte çırpılır, şekerli karışıma katılıp pişirilir,ateşten alınıp tereyağı eklenir,tereyağı  eriyince limon kabuğu rendesi ve suyu ilave edilerek soğuyana kadar ara sıra karıştırarak soğutulur.20x20 çapında bir kalıba streç serilerek bisküviler üçe ayrılıp dizilir kremada 3 e ayrılıp bisküviler üzerine yerleştirilip en son katın ada krema sürülüp 3 saat dolapta bekletilir. Soğuyunca streçle kalıptan alınıp dilimlenip limon ve naneyle süslenerek servis yapılır.

17 Ağu 2014

PATATESLİ ÇITIR BÖREK

PATATESLİ ÇITIR BÖREK


MALZEMELER
2 adet yufka
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
1 yumurta sarısı
İÇİ İÇİN
4 adet haşlanmış patates
1 adet kuru soğan
Tuz, karabiber, pulbiber
2 yemek kaşığı sıvıyağ
YAPILIŞI
Kuru soğanlar yemeklik doğranır  2 yemek kaşığı sıvıyağda kavrulur, haşlanmış patatesler ezilerek soğanlara katılır  ve kavrulur tuzu,karabiberi, pulbiberi  katılarak ateşten alınır  soğutulur.  1 çay bardağı sıvıyağın içine 1 çay bardağı süt katılıp karıştırılır .Yufkalar  masaya serilerek ortadan ikiye ayrılır üzerlerine yağlı karışım sürülür, yufkanın geniş kısmına patatesli iç konularak rulo yapılıp 10 ar santim kesilerek, yağlı kağıt serili veya yağlanmış, tepsiye dizilerek üzerlerine 1 yumurta sarısı  1 tatlı kaşığı sıvıyağ 1 tatlı kaşığı yoğurt çırpılarak sürülür  ve susam serpilir 180 derecede ısıtılmış fırında pişirilir .
NOT.çıtır çıtır olmasını istemiyorsak üzerine bir tepsi kapatılarak yumuşak olması sağlanır  fırından çıkınca sarmassak çıtır ,çıtır bir börek oluyor  afiyet olsun .

15 Ağu 2014

TARATORLU PÖRSELLEME BİBER

TARATORU
2 dilim tost ekmeği
1 çay bardağı ceviz
2 diş sarımsak
1çay brdağı yoğurt
1 çay bardağı mayanonez
tuz
YARIM KİLO YEŞİL PÖRSELLEME BİBERİ
YAPILIŞI
Tarator için ekmeklerin kenarları kesilir,rondada ekekler, ceviz ve  sarımsak çekilir,yoğurt, mayonez ve tuz eklenip iyi ce karıştırılır.




14 Ağu 2014

Kızılcık hoşafı ve marmelatı



MALZEMELER
2 kilo kızılcık
şeker
HAZIRLANIŞI
tencereye 3 litre su ve yıkayıp ayıkladığımız kızılcıkları koyup iyice yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz toz şekeri istediğimiz ölçüde ilave ederek 5 dakika kadar kaynatıp ateşten alıyoruz  ve  tel süzgeçten geçiriyoruz suyunu şişe veya kavanozlara koyup dolapta soğutup servis yapıyoruz,tanelerini  marmelata katmak için bekletiyoruz.
Diğer 1 kilo kızılcığımızı 2 su bardağı su ile iyice pişiriyoruz,hoşaf için pişirip beklettiğimiz kızılcık tanelerinide  katıp tel süzgeçten geçiriyoruz,posa ve çekirdekleri atıp süzgeçten geçirdiğimiz kızılcıklara  1 kilo kadar şeker ilave ederek marmelat kıvama gelene kadar kaynatıp ateşten alıyoruz.

13 Ağu 2014

Çilekli limonata




Arkadaşım Pakize hanımın bize ikramıydı buz gibi  çok beğenmiştik tavsiye ederim deneyin çilek bitmeden
4 adet LİMON beyaz kısımları hariç kabuğu rendelenir, şekerle ovulur 2 su bardağı şeker 3 litre suda eritilir,yarım kilo çilek rondada püre haline gelene kadar çekilir, hep birlikte tel  süzgeçten geçirilip soğuk olarak servis yapılır .

5 Ağu 2014

SARIMSAKLI FASULYE KAVURMASI

Yarım kilo taze fasulye
1 kaşık tereyağ
1 baş sarımsak
tuz
YAPILIŞI
Tuzlu kanayan suda fasulyeler yumuşayıncaya kadar haşlanır, süzülür.
Tereyağ eritilip ezilen sarımsaklar eklenerek sarımsak kokusu gelene kadar kavrulur, fasulyeler ve tuz ilave edilerek birlikte iyice kavrulup ateşten alınır.
Not :Bir  karadeniz yemeği genelde fasulye turşusundan yapılır.ama taze fasulye ilede yapılıyor , istenirse üzerine yoğurt veya limon veya sirkede dökülerek  servis yapılabilir 

4 Ağu 2014


31 Tem 2014

NURANİYE


MALZEMELER

2 adet kabak
1 adet küçük soğan (yeşil soğan olması gerekiyor ben olmadığı için kuru soğan kullandım )
2 kaşık sıvıyağ
2 kaşık pirinç
Bir kase yoğurt
2 diş sarımsak
dereotu,maydanoz
yağ ve pulbiber
YAPILIŞI
Soğanlar küçük doğranıp sıvıyağda kavrulur,rendelenen kabaklar ilave edilerek suyunu çekene kadar pişirilir pirinç ilave edilir,  kabakla birlikte biraz  kavrulur, tuz ve sıcak su ilave edilerek pirinç pilav diriliğine gelene kadar pişirilir, tamamen suyunu çekince ateşten alınıp soğuması beklenir.
Bir kase yoğurtun içine  2 diş sarımsak, maydanoz,dereotu küçük doğranıp ilave edilerek Soğuyan kabakların üzerine dökülür üzerine eritilmiş yağ ve pulbiber eklenip
servis yapılır.




24 Tem 2014

YUMURTALI PATLICAN KIZARTMASI




MALZEMELER

1 adet bostan patlıcanı
1 adet yumurta
az tuz
sıvıyağ
YAPILIŞI
Patlıcanlar dilimlenir tuzlu suda 15-20 dakika bekler yıkanıp kurulanıp,çırpılmış yumurtaya batırılarak  bol yağda kızartılır. Yağını çekmesi için Havlu kağıt üzerine çıkartılırp sıcak servis yapılır.